Aktiviteter

BOKA KURSER
PROVA-PÅ AKTIVITETER

Fotokurs ”Det vilda Stockholm” 

Upptäck vildmarken utanför dörren! Under 10 års tid har naturfotograf Jonathan Stenvall dokumenterat djurlivet i Stockholms naturområden. Följ med på en kurs som ger dig grunderna i naturfotografering. Kursen är lika lämplig för systemkameran som mobilkameran. 

Presentatör: Jonathan Stenvall
Tidslängd: 1 – 1,5 h
Tid: Lördag kl.11:30 och 14:00. Söndag kl 11.30
Plats: 66
Pris: 175:-

Lär dig grunderna i kajakpaddling

Lär dig paddla med rätt teknik och säkerhet när du vill utforska den vackra naturen nära vattenytan. I kursen ingår lån av kajak, paddel, flytväst och en tur med instruktörer. Obs! Paddling är beroendeframkallande.


Presentatör: ForshagaAkademin
Tidslängd: 60min 
Tid: Lördag kl.12:00 och 14:00. Söndag kl.12:00.
Plats: Bryggan
Pris: 100:-

Renata Chlumska ”Må bra med naturen” x 2

Häng med på Renatas morgonrunda ”walk n’ talk” som kommer göra att du mår bra i dubbel bemärkelse. Förutom en promenad i rask takt sker en välgörande insamling till Ascent Aid Nepal så att fler barn får chansen till utbildning. Hela avgiften går som bidrag till insamlingen. Bästa starten på festivaldagen!  Läs mer www.ascentaidnepal.org

Handledare: Renata Chlumska.
Tidslängd: 60 min 
Tid: Lördag kl.08:00 Söndag kl.08:00 
Plats: Start vid festivalscenen. 
Bidrag: 150:-

Tävling “Outdoor Adventure Trail”

 Anmäl dig till poängtävlingen Outdoor Adventure Trail och vinn massor fina av priser! Med tävlingen får du garanterat extra mycket ”friluftsliv”. Genomför minst 5 prova-på-aktiviteter och en quiz så har chans att vinna utrustning eller upplevelser. Lycka till!
Klicka här för att läsa mer om tävlingspasset

Tid: Tävlingen pågår under festivalens öppettider lördag 27 till söndag 28 maj. 
Plats: Festivalområdet med omnejd.
Pris: 50:- 
OBS! Förköpta tävlingspass hämtas i festivalens kassa

MTB kurs i teknikkörning och säkerhet

Under säkra förhållanden får du lära dig grunderna att cykla mountainbike med rätt teknik, balans och säkerhet. Kursen innefattar en sväng på teknikbana. Cyklar och hjälmar utlånas. 


Presentatör: ForshagaAkademin
Tidslängd: 1h
Tid: Lördag kl.10:30, 12:30 och 14:30. Söndag kl.11:30 och 13:30.
Plats: 99+100
Pris: 100:-

Flugfiske med flugfiskebindning

Nyfiken på flugfiske? Här får du genomföra övningar som lär dig rätt svingar med flugfiskespöt och ovärderliga tips för denna ädla form av fiske. Kursen innehåller tillverkning av en egen fluga med hjälp av erfarna instruktörer. 

Presentatör: ForshagaAakdemin
Tidslängd: 2h
Tid: Lördag kl.11:00, 13:00 och 15:00. Söndag kl.11:00 och 13:00.
Plats: 99+100
Pris: 350:-

Renata Chlumska ”Upptäck äventyret runt hörnet!"

Långt bort, svårt och farligt? Nej – tvärtom. Nära, enkelt och roligt! Renata inspirerar och tipsar om hur hon får in friluftsliv och äventyr i vardagen. Äventyren finns runt hörnet och med små medel kan man få stora upplevelser.

Presentatör: Renata Chlumska.
Tidslängd: 45 min 
Tid: Lördag kl.13:30. Söndag kl.10:30 
Plats: Storytellingkåtan
Pris: 150:-

UteYoga

Varva ner med friluftsyoga och mindfulness. Fia Aunsmo är certifierad yogalärare och vildmarksguide i Åre med fjället som yogasal. Passet är speciellt anpassat för att stärka musklerna inför sommarens vandringsäventyr. Ta med liggunderlag, yogamatta eller badhandduk om du inte yoga direkt i gräset.  

Presentatör: Fia Aunsmo 
Tidslängd: Ca 60 min.
Tid: Lördag kl.10:30 och 16:00.
Plats: Ängen.
Pris: 150:-

Matlagning på stekhäll

Lär dig laga mat på stekhäll med Eric Tornblad, författaren till flera kokböcker för friluftsliv. Under en timme går vi genom hur man gör upp eld och enklast lagar mat på en stekhäll. Vi lagar en väldigt enkel men samtidigt god rätt som du sen kan laga själv i naturen. Råvaror och all utrustning ingår.

Presentatör: Eric Tornblad
Tidslängd: 1h
Tid: Lördag kl.11:00 och 14.30 Söndag kl.11:00 och 14:00
Plats: 82-83
Pris: 245:-

Prova-på-aktiviteter 2023

Paddla som ett proffs!

Välkommen att prova-på eller paddla som proffs med en av Storbritanniens ledande kanotister, Nigel Foster. Känd som kanotist, äventyrare, designer och författare. Clinic söndag kl 11.00 och kl 13.00. Anmälan på plats hos Kayakomat.
Utställarplats: 22

En olycka händer så lätt! Är du beredd?

Under festivalen kommer NOLS Wilderness Medicine instruktörer att svara på frågor, lära ut och demonstrera första hjälpen i fält. T.ex. skärsår, ryggskador, brutna ben, krampanfall, allergisk reaktion, magont, infektioner, hypotermi, ormbett, uttorkning, brännskador mm. Vad bör finnas i den perfekta sjukvårdsväskan? Vilka verktyg har vi som kan hjälpa oss att ta ett beslut att fortsätta eller avbryta en tur?
Utställarplats: 90

Testa det senaste inom eMTB!

De flesta känner nog till ABS för bilar, men har du testat det på cyklar? Bosch eBike Systems tar med sig eMountainbikes med senaste teknologin inom elcykelsystem. Cyklarna är utrustade med ABS (låsningsfritt bromssystem) som förhindrar framhjulet från att låsa sig, vilket bidrar till säkrare och roligare cykling. Ambassadören och tävlingscyklisten Johan Widén delar med sig av sina tips, tricks och eMTB-upplevelser. Goodiebags delas ut till de som testcyklar så långt lagret räcker.
Utställarplats: 98

Klätterträdet!

Kom och testa klätterträdet! Klättergrepp som är uppspända mot ett träd för att du ska kunna ta dig till toppen. Du sitter fast med hjälp av rep precis som på en klättervägg.
Utställarplats: 14A

Outdoor Kids

Kom och testa en rolig äventyrsbana för barnen med täljskola, prickskytte med blåsrör, gissa prylen, smyg som en tiger, göra upp eld och pinnbröd över öppen eld.
Utställarplats: 42-43

Prova-på klättring

Alla barn och vuxna, passa på och testa klättring under säkra former med instruktörer. Spännande och kul. Utmana dig själv eller din kompis.
Utställarplats: 44-45

Testa teknikbana med MTB

Prova-på-aktivitet där du, under säkra förhållanden, testar teknik och balans. Sker med hemmagjorda teknikbanor och hinder.
Utställarplats: 99-100

Prova dina kunskaper i HLR och brand

Vi visar och delar tips kring vad du bör ha med dig för material så att ni kan hantera de mest kritiska situationerna. Viktigt att också barn kan och förstår vad som skall göra om den vuxna i sällskapet drabbas”.
Utställarplats: 4

Prova på fjällmaraton

Vi på Bergans Sverige är stolta och glada att vi gått in som partner till Öppet Fjäll, Fjällmaraton i Jämtland. I samband med Bergans lansering av YLightLine kollektionen förra våren så väcktes inspirationen till att röra sig lite snabbare på fjället. Välkommen på provlöpning lördag kl.13:00 och söndag kl.13:00.
Utställarplats: 34-35

Kom igång med vandring

Funderar du på att för första gången ge dig ut på en längre vandring och övernatta ute i det fria? Vad ska man tänka på? Vilken utrustning behövs? Naturkompaniet guidar dig genom alla vanliga frågor och funderingar som brukar uppstå inför den första turen. Clinic söndag kl.12:00 hos Naturkompaniet.
Utställarplats: 13

Hitta rätt vandringskänga för ditt äventyr

Innan du ska på äventyr är viktigt att ha med dig passande vandringskängor för den tur du planerar. Hanwag hjälper dig att förstå vilken typ av sko som passar ditt äventyr och dina fötter. Clinic lördag kl.12:00 hos Hanwag.
Utställarplats: 12

Laga mat på stormkök!

Häng med på en matlagningsworkshop med Primus. Vår erfarna kock, Pontus Karen, kommer att guida dig genom processen och delar med sig av sina bästa tips och tricks för att skapa rätter, som är enkla att laga och samtidigt blir riktig goda. Missa inte denna möjlighet att utöka dina kulinariska färdigheter och ha kul med andra matälskare. Clinic lördag kl.14.00 och söndag kl.13.00 hos Primus.
Utställarplats: 11

Vandra i svenska fjällen

Kom och lyssna på Lina Hallebratt som berättar om sina långvandringar i den svenska fjällkedjan och delar med sig av erfarenheter tips. Föreläsning lördag kl.13:00.
Läs mer om Lina.
Utställarplats: 11-13

"Eco-driving”

Ockelbo har sin specialist Anna Sandgren på plats för att berätta om “Eco-driving”. Ett intressant ämne som inte bara är bra för plånboken utan också för miljön. Dragning lördag kl. 11:00 - 11:20.
Utställarplats: 24-25

Prata fiske med Johan Broman!

Kom till Ockelbos lägerplats eller bryggan och prata fiske med Johan Broman från TV-programmet Fiskedestination. Johan är på plats under hela lördagen.
Utställarplats: 24-25

Utemeditation & Mental träning

Häng med på ett inre äventyr och träning i att hålla fokus! Annelie guidar dig i en introduktion till enkla metoder i utomhusmeditation och grunder inom mental träning samt tips till fortsättning. Nybörjare som erfarna, alla är varmt välkomna! Tid: Lördag kl. 10:00.
Utställarplats: 34-35

Tiveden Americana underhåller!

Tiveden Americana är en låtskrivar- och musikfestival som gästar oudoorffestivalen under 2 dagar med blues, country och amerikansk folkmusik.
Läs mer om Tiveden Americana
Scenen

Meditativ bokcirkel

Häng med på Storytels meditativa ljudbokcirkel! Under ca 30 minuter guidar Josefine Bengtsson, grundare av The Soul Space, dig under en meditativ stund. Du varvar mellan sittande och stående och behöver ingen utrustning med dig. Hitta ner i din kropp och in i ditt hjärta och njut av en fin stund i naturen. Efteråt bjuder vi på något varmt att dricka vid lägerelden!
Tid: Lördag kl 13-13.30 och 15-15.30 (blir det fullt kör vi ytterligare ett pass)
Utställarplats: 64-65

Springande/vandrande bokcirkel

Häng med på Storytels springande/vandrande ljudbokcirkel! Under 30 minuter springer/vandrar vi tillsammans med ljudboken Elddopet i hörlurarna. Vi värmer upp tillsammans och får löpcoachning av Storytels författare Stefan Silfvergren. Vi springer/vandrar sen en slinga på ca 2 km och avslutar med ett samtal där Jesper Ersgård, författaren av Elddopet berättar om ljudboken vi lyssnat till under vår runda. Samtalet sätter igång kl 14.00 om du enbart vill närvara vid detta.  Vi bjuder på något varmt att dricka vid lägerelden.Tid: Söndag kl 13.00 - 14.30
Utrustning: Sköna skor och kläder för löpning/vandring. Du behöver också en telefon och egna hörlurar. Alla som deltar får en månads fri lyssning på Storytel, samt en reflexväst att ha på dina löprundor/promenader.
Utställarplats: 64-65

Naturguidning!

Biotop? Var är det får något? Kom och följ Realgymnasiet elever som guidar dig i närmaste natur och berättar om biotoper, växter och djur som finns i Stockholmsområdet.
Utställarplats: 44-45

Tillsammans för en ren natur

Skräp i naturen förstör inte bara naturupplevelsen utan är också en direkt fara för djuren som lever där. Följ med och plocka skräp medans du får lära dig mera om vår fantastiska natur. Lördag kl13 och söndag kl13. Utställarplats: 40-41